WakeCup
Végre specialty kávé Békéscsabán
A fővárosban már javában tart a kávéforradalom, a kisebb vidéki városokat, azonban ez a hullám sajnos még nem hódította meg. Sokunk örömére Békéscsabáról ez már nem mondható el, hiszen május elején megnyitotta kapuit a Wake Cup, a város legújabb újhullámos kávézója, így már nem kell kilométereket utaznunk, ha egy igazán finom, különleges íz világú, minőségi kávéra vágyunk, elég, ha betérünk a hangulatos Andrássy úti üzletbe.
A kávézó nyitását a svéd fika szünet – kávé és süti – inspirálta. Anti, a hely megálmodója Svédországban kóstolt először világospörkölésű kávét, majd Budapesten sajátította el a barista szakma rejtelmeit. A békéscsabai üzlet nyitásának ötlete a budapesti Kávébár bazáron, kávékóstolás közben született meg.Mi az a specialty kávé?
Egy nagyon magas minőségű, ellenőrzött termékről van szó. Már a termesztés is ellenőrzött körülmények között zajlik, ugyanis a termőtalaj összetétele valamint a környezet mikroklímája is hatással van a kávé egyedi aromájára és ízvilágára. Fontos, hogy a leszüretelt kávészemek a lehető leghamarabb feldolgozásra kerüljenek, miután sérülésmentesen a feldolgozó üzembe szállították őket. Szárítás után a rajtuk előforduló hibák alapján minősítik a babokat. Itt még nincs vége a történetnek, hiszen a tárolás, a csomagolás, a pörkölés és az őrlés is nagyban befolyásolja a végterméket. Egy aprócska hiba is könnyedén megváltoztathatja a kávé minőségét.
A kávézó nincs túldesignolva, a hangsúly az egyszerűségen, a természetességen van. A színes falfestmény és az apró dekorációk ugyanakkor kimondottan otthonossá és barátságossá varázsolják a belső teret. Minden egyes részlet azt sugározza, hogy a tulajdonosok imádják, amit csinálnak és nem titkolt céljuk, hogy megismertessék a város lakóival az újhullámos kávézás kultúráját.
Az italok elkészítéséhez egy magyar kávépörkölő vállalat, az Awaken Coffee Company világos pörkölésű kávéit használják, a tejes italokat kizárólag magas minőségű Cserpes tejtermékekkel készítik. Nem használnak semmiféle szirupot vagy ízfokozót. Cukrot találhatunk az asztalokon, de amint belekóstolunk az italunkba, egyből megfeledkezünk arról, hogy valaha cukorral ittuk a kávét.
Ha a kávén kívül valami másra vágyunk, választhatunk a premium minőségű szálas teák közül, vagy megkóstolhatjuk a különféle Mayer szörpök egyikét, melyek a nyári forróságban igazi frissítőként szolgálnak. A Wake Cup reggelizőként is megállja a helyét, hiszen kínálnak még Cserpes joghurtot – több féle ízben, süteményeket, pitéket (sós változatban is), organikus juice-okat, valamint smoothiet.